Srećan život

˝AKO VEĆ PRIČATE … NEKA VAS NEKO SLUŠA…˝

MRZOVOLJA ILI NE UMEM DALJE

na februar 25, 2014

Dodje vreme kada nas sve mrzi,  nemamo volju ni za šta. Ponekad nas smori nešto iz okoline, a ponekad to budemo mi sami, nešto naše, neko naše lično nezadovoljstvo. Vučemo se tako kako fizički tako i misaono (mentalno). Glava bude tabula rasa.

Šta raditi u takvoj situaciji? Bezvolja može potrajati ako ništa ne preduzmemo. Čest nepozvan gost, se lako i brzo odomaćini, a onda postane navika. Menja nas tiho, postepeno i pravi nam neki novi stil života. Nažalost ne dobar po nas.

Da li skup neuspeha  dovodi  do predaje pod izgovor „ sve me mrzi“.

–         Nikako ne izbegavati „loše“ misli ( ono što vas muči), naprotiv, neka vam bude misaono jasno što ste  bezvoljni, t.j čime ste nezadovoljni.“.  Nemojte se mentalno svadjati sa sobom, u istoj ste igri: Shvatite da ste izabrali najbolje što ste mogli, možda se kasnije taj odabir nije pokazao kao pravi, ali u trenutku vaše prošlosti znali ste činjenice i mogli ste izabrati upravo to što ste izabrali. Ne budite nepravedni prema sebi! Opustite se malo na vama poznat način. Suočite se sa svojim mentalnim slikama, proživite ih i pitajte sebe u tom stanju; zašto meni, kako dalje mogu, šta mogu promeniti sada da bih se bolje osećao-la?                                                     Mi ljudi smo čudesna bića, umemo i možemo sve, samo kada želimo.

– Pod uslovom da ste odmah dobili bilo kakav odgovor ili ideju, krenite u akciju. Prihvatite da nešto jeste baš tako kako jeste, zatim napravite plan i krenite sa najmanjom akcijom ali krenite.Nemojte odmah posegnuti za najvećim zalogajem. Takodje podsetiću vas, pitanja su glasija „ šta  JA mogu da uradim“, ne okolina. Znači Vi ste glavi glumac vašeg filma. Ako niste dobili odgovor ponovite postupak gore naveden. Slušajte pažljivo sebe, ne postoji mogućnost da ne dobijete odgovor, postoji mogućnost da niste dovoljno opušteni.

– Da bi se mentalno dobro osećali, morate se i fizički uložiti. Neka to bude šetnja, ili neki sport, šta god, ali upamtite jako je bitno da uposlite svoje telo i mišiće. Smanjite vreme koje provodite za računarom. Lepo je održavati virtuelna druženja, ali još lepše je šolja dobre kafe u bašti nekog kafea sa prijateljima dok vas sunce puni pozitivnom energijom. Fizička aktivnost psihofizički deluje pozitivno na naše misli i stanja.

– Šta je još važno? Imate li plan rada? Plan obaveza? Plan odmora? Nema uspeha bez planova. Zato imajte svoj rokovnik, sa uredno ispisanim obavezama, zadacima i željama. Ali bitnije od svega je da imate napravljen plan za naredni dan i okvirno plan za nedeljne obaveze. U svom rokovniku nadjite i upišite i vreme za odmor, hobi ili nešto što je vama značajno. Ako se budete pridržavali pisanih obaveza bićete okrenuti iz momenta sadašnjosti ka budućnosti. Prošlost se neće baviti vama, pogotovo ne onim dogadjajima gde ste doživeli lični neuspeh.

– Obratite pažnju na ishranu. Ja zdravom ishranom smatram sve ono za čim imamo apetit a da to ne narušava moje zdravlje. A vi prosudite sami. Izaberite ono što vam prija i što doprinosi vašem boljem kako fizičkom stanju tako i mentalnom. Svakako da u ishrani treba dominirati voće i povrće, bogato vitamina koje nas hrani. Ali ono oko čega se svi slažu je to da je neophodno da unosite oko 2l vode ili zdrave tečnosti.

– Čitajte knjige, gledajte motivacione filmove. Nadjite sebi zdravog sagovornika, osobu koja je imala isti ili slični problem a uspešno ga je rešila. Zašto? Zato što je od velike važnosti znati, „ako jedna osoba može rešiti problem i postići cilj, možete i Vi, a i ostali“. Niko vas ne može motivirati više nego vi sami sebe, niko vam ne može pomoći ako vi sami sebi ne pomognete. Dakle, dozvolite sebi mogućnost da zdravo napredujete, ne čekajte da problem bude glavni pokretač.

Слика

                                                                                                                                                                 by Lidija Grujić

                                                                                                                                                               Holistic life coach

                                                             

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: